Hallux valgus

När stortån är sned och pekar mot de övriga tårna kallas detta för hallux valgus. Tåleden trycks ibland ut vilket då orsakar att en knöl bildas på sidan av foten. Denna knöl eller bula kallas för bunion och kan vara mycket smärtsam och medföra komplikationer. Man drabbas ofta av besvär med sned stortå i medelåldern men man kan också få besvär redan i tonåren.

Den primära behandlingen för hallux valgus (sned stortåled) fokuserar på att förhindra fortsatt felställning av tån. Hjälpmedel som tåseparerare kan hjälpa att hålla tårna isär och minska trycket mot stortån – vilket lindrar smärta och tryck på den drabbade leden.

Varför får man hallux valgus: Orsaker och riskfaktorer

Det finns flera orsaker som kan bidra till hallux valgus. Det är delvis ärftligt – om någon i nära släkten har en sne stortå är risken att utveckla det själv högre. En annan orsak till hallux valgus är att man under längre tid använt trånga skor eller ofta går i höga klackar.

Förebygg och minska hallux valgus: Tips och råd

Självvård för hallux valgus kan vara att använda en skor som inte är för trånga för att ge foten gott med utrymme. Ett annat knep är att ha med andra skor i väskan till festen för att inte behöva gå i klackarna hela vägen hem i onödan. På så sätt minskar man användningen av trånga skor och att tårna tryckt mot varandra.

Utöver dessa tips för sned stortåled kan du:

  1. Använd en ergonomisk tåspridare
    En tåspridare eller tåseparerare som den också kallas används för att hålla isär tårna för att på så sätt minska tryck och smärta. Tån justeras varsamt och ger omedelbar avlastning från skav och tryck i skorna och hjälper på hallux valgus.
  2. Använd stödjande inlägg för att förbättra fotens stabilitet
    Inlägg för pronation används för att lyfta framfoten och avlasta tårna. Genom att använda skoinlägg som korrigerar pronation kan man fördela trycket jämnare över foten. Detta minskar överbelastningen på stortåleden och den utbuktande knölen, vilket lindrar smärta och obehag som hallux valgus kan orsaka.
  3. Använd en hallux valgus nattskena eller en stortåkorrigerare
    Genom att använda en nattskena eller stortåkorrigerare som en del av din behandlingsstrategi kan du applicera en mild och konstant kraft på tån i rätt riktning, vilket kan hjälpa till att successivt justera tån och minska problemen med hallux valgus över tid.
  4. Undvik överansträngning och ta hand om förhårdnader
    Ge fötterna tillräckligt med vila efter aktiviteter. Det är också viktigt att ta hand om dina fötter genom att unna dig själv ett fotbad ibland. Mjuka upp förhårdnader och fila sedan försiktigt bort den hårda huden. Du kan också besöka en fotvårdsspecialist om du föredrar att någon annan gör det åt dig.
  5. Använd fotvalvsstöd
    Ge stöd och avlastning genom att hjälpa till att korrigera fotens position. Det kan bidra till att minska trycket på den stora tån och lindra obehag vid hallux valgus.

Lindra hallux valgus: 3 effektiva övningar för att stärka fötterna och förebygga hallux valgus

Dessa övningar kan du göra barfota men också med produkten hallux valgus korrigerande stöd med tåseparerare. Gör gärna övningarna 15-20 gånger i följd och upprepa 3 gånger.

  1. Tå-hävning
    Höj dig upp på tå så högt som möjligt och sänk sedan foten långsamt tillbaka till golvet.
  2. Spreta ut tårna
    Håll hälen i golvet och spreta ut tårna så mycket du kan för att sedan återgå till din vanliga position. Upprepa 15-20 gånger.
  3. Knip med tårna
    Tänk dig som en knuten näve fast med tårna. Återgå sedan till vanliga positionen. Upprepa.

Hallux valgus, sned tå - Gladkropp

Hallux valgus kirurgi: När kan det vara ett alternativ?

Har du mycket besvär med hallux valgus ska du kontakta en läkare. Läkaren kan skicka en remiss till en ortoped som genomgår en röntgen och utifrån den informationen kan ortopeden dra slutsatser på vad för typ av operationsmetod just du behöver för din sned stortå.