Hälsporre
Hälsporre innebär enkelt förklarat smärta i hälen. Oftast uppstår smärtan på morgonen, men vissa har ont varje gång de sätter tryck på hälen. Smärta kan också uppstå vid en längre stund av vila. Denna smärta kommer från senan du har under foten – från hälbenet fram till tårna. En överbelastning av senan pågrund av att du under en längre tid gått eller sprungit i skor som inte är anpassade för det. Läkare använder hellre begreppet plantar fasciit, vilket bara är ett annat ord som betyder hälsporre. Med hälinlägg, gel-sockor, hälskydd i silikon och inlägg för hälsporre kan du avlasta din hälsporre direkt. Med vårt hälsporre-paket har vi samlat alla kundfavoriter i ett – i detta kit får du allt du behöver för att minska smärta i hälen. Vill du hellre lindra smärta från hälsporre under natten? Du kan använda en nattstrumpa, som är utformad för att dämpa, motverka och behandla smärta som kan vara förknippad med hälsporre (plantar fasciit) medan du sover. En nattskena för hälsporre är också ett alternativ för behandling under natten.
Symptom på hälsporre: Ont i hälen – vad är hälsporre?
De vanligaste symptomen för hälsporre är smärta och obehag i hälen och/eller vid fotens undersida när du går eller står efter en lång vila där du inte belastat hälen på ett tag. Varje steg kan göra ont och en stickande och brännande känsla i hälen eller undersidan av foten kan göra att vardagsaktiviteter känns utmanande.
När cirkulationen i foten ökar, och plantarfascian, den bindväv som sträcker sig längs fotsulan, blir mjukare. Kan du känna att smärtan av hälsporre avtar. Dock är det vanligt att smärtan återkommer och förvärras om du fortsätter att belasta foten under en längre tid utan att ta hjälp. Produkter som kan avlasta är exempelvis hälinlägg mot hälsporre. Använd gärna en taggig massageboll för ökad cirkulation när du tar en paus i soffan.
Självvård vid hälsporre: Tips för att lindra smärta vid hälsporre
För en snabbare återhämtning är det avgörande med självvård. Effektiva sätt för att minska smärta i hälen (hälsporre) kan vara självvård i form av inlägg som ger avlastning och stötdämpning för hälen. Hälsporrestrumpor designade för att minska stötar och tryck på hälen. Ett annat bra komplement till självvården vid hälsporre är stötdämpande skoinlägg speciellt utformade för att ge extra stötdämpning och avlastning för hälen och foten. Cirkulationsövningar för att öka blodflödet i foten med hjälp av massagebollar är att rekommendera.
Vill du hellre lindra smärta från hälsporre under natten? Du kan använda en nattskena, som är utformad för att dämpa, motverka och behandla smärta som kan vara förknippad med hälsporre (plantar fasciit) medan du sover. En nattstrumpa för hälsporre är också ett alternativ för behandling under natten.
Viktigt att komma ihåg är att även om detta kan ge smärtlindring, är det också viktigt att kombinera dem med vila och regelbundna stretch- och styrkeövningar för foten. Vi listar några effektiva övningar för att stärka fotens muskler här nedan.
Effektiva övningar för hälsporre: Stärka fotens muskler
Här är fyra effektiva övningar som hjälper till att stärka fotens muskler och övningar som hjälper mot hälsporre.
*För att optimera hälsporre övningar rekommenderar vi användning av ett hälsporre stretchband och massagebollar i olika former.
Handduksövningen:
Till denna övning behöver du en handduk. Sätt dig ner på en stol med fötterna platt på golvet. Lägg handduken på golvet framför dig. Med tårna ska du nu greppa tag i handduken och dra den långsamt mot dig. Släpp taget och upprepa övningen 10-15 gånger med varje fot.
Tålyftsövningen:
Stå med fötterna platt på golvet, bredvid varandra. Lyft långsamt upp tårna från golvet medan hälarna fortfarande är i marken. Håll positionen några sekunder. Upprepa övningen 10-15 gånger.
Fotbågslyftsövningen:
Sitt ner på en stol med fötterna platt på golvet. Lyft båda fötterna samtidigt och tryck tårna neråt för att höja fotbågen så mycket som möjligt. Håll positionen några sekunder. Upprepa övningen 10-15 gånger.
Massagebollsövningen:
Sitt på en stol och placera en massageboll under foten. Rulla foten fram och tillbaka över bollen genom att använda lätt tryck. Fokusera på att rulla den taggiga massagebollen längs hela fotens båge och längs fotens undersida. Upprepa övningen i 1-2 minuter på varje fot.
*Kom ihåg att göra övningarna regelbundet för att uppnå bästa möjliga resultat. Om du känner obehag eller smärta under övningarna, sluta omedelbart och rådfråga en läkare eller specialist.
När söker man professionell hjälp för hälsporre?
Du bör söka professionell hjälp för hälsporre om du upplever ihållande smärta i hälen och foten som inte förbättras med självvård av hälsporre i form av övningar och/eller stötdämpande inlägg eller andra produkter speciellt utformade för att hjälpa mot smärta i hälen. Om smärtan blir värre eller påverkar din dagliga aktivitet är det klokt att boka tid hos en läkare, ortoped eller specialist inom fotvård.
Kan hälsporre och plantar fasciit botas permanent?
Ja, för de flesta personer är hälsporre (plantar fasciit) tillstånd som kan behandlas. Med tiden, rätt behandling och hjälpande tillbehör. I de mest akuta fallen krävs ibland operation.
Har du några frågor eller funderingar om våra hälsporre produkter är du välkommen att kontakta vår kundtjänst – de är experter inom området och redo att hjälpa dig.